Jegyes Hírlevél 14.

                             
*******************JEGYES HÍRLEVÉL 14.**************

A jegyesek iránytűje

************************************************************

A www.jegyes.hu Magyarország elsö jegyes-házas információ-szolgáltatója, mely segít az eligazodásban.

************************************************************

"Komoly erőfeszítést kíván az, hogy mindenki ráébredjen a kultúrához való jogára, de arra is, hogy köteles önmagát művelni és a művelődéshez másokat hozzásegíteni."

Gaudium et spes 60.

************************************************************

"Első gyakorlat: Az érzelmi bankszámla

Nagyon jót tesz a házasságnak, ha a férj és feleség az apró, tudatos mindennapi gesztusok nyelvén is közli egymással, hogy milyen szoros a közöttük lévő érzelmi kapcsolat. Ám vannak párok, akiknek kezdetben arra van szükségük, hogy "valódi" érzelmi bankszámlát vezessenek. Ehhez pedig nem kell más, mint egy egyszerű "főkönyv". Ki-ki beír egy jó pontot a saját oldalára minden alkalommal, amikor csak a nap folyamán odafordult a párjához. Nem kell persze minden egyes biztató bólintás után a naplóért szaladni és dokumentálni az eseményt. Az olyan tételeket azonban, mint például: "Felhívtam Joe-t a munkahelyén, és megkérdeztem, hogyan zajlott le az az értekezlet"; vagy: "Elvittem L. kocsiját lemosatni"- feltétlenül írjuk be.

Vigyázzunk, hogya dokumentálás ne csapjon át versengésbe, s ne is alakuljon ki belőle "egy nekem, egy neked" játék. Ne essünk abba a hibába, hogy szorosan nyomon követjük egymás számláját, és figyeljük, hogy ki mit csinált meg a másiknak. Ezzel ugyanis éppen a gyakorlat célja veszne el. Ne azt keressük, hogy mit nem tett meg a párunk, amit pedig megtehetett volna, hanem az a cél, hogy megtaláljuk, mi mindent tehetünk házasságunk javítása céljából. Ez annyit jelent például, hogy akkor is megpróbálunk a párunkhoz közeledni, amikor éppen úgy érezzük, hogy nem könnyű együtt lenni vele, vagy ellenségesen viselkedik. Ha jólesik, akár naponta is megnézhetjük, hogy áll a napi vagy a heti betétünk. Összesíthetjük azt, amit betettünk a számlára, és az összegből levonhatjuk a mínusz rossz pont jainkat ("Elfelejtettem filmet venni M. fényképezőgépébe." "Későn értem haza.") Persze a gyakorlat csak akkor lesz eredményes, ha kíméletlenül őszinték vagyunk magunkhoz, és hajlandók vagyunk beismerni, hogy elhanyagoltuk a másikat, vagy elhúzódtunk mellőle. Ahogy egyre inkább pluszba kerül a bankszámlánk, azt tapasztaljuk majd, mintha javuina a házasságunk. Senkit se lepjen meg, ha a pozitív változás nem máról holnapra válik kézzelfoghatóvá. Ha már rég leszoktunk róla, hogy odaforduljunk egymáshoz, kell egy kis idő, amíg láthatóvá válnak az eredmények."

Gottman - Silver: A boldog házasság hét titka

************************************************************

Kedves Barátaink!

Megújult a könyvlista.

Igyekeztünk minden fontos irodalmat feltüntetni. Ha valaki ismer még jó könyveket, örömmel fogadjuk az adatokat. Ha valaki el tudja küldeni a bescannelt címlapot és a "fülszöveg"-et is, sokat segít a lista bővítésében.

Igyekeztünk a könyvekről véleményt formálni, de még nem sikerült minden könyvet elolvasni. Türelmet kérünk, idővel minden adat a helyén lesz.

**********************************************************

A házasság egyik alapja egymás (és magunk) megismerése. Siklós László: "Fölkészülés a házasságra" című önismereti kézikönyvéből idézünk. Régi házasoknak sem árt elgondolkodni ezeken:

"Fölmerült-e már bennem, hogy az együttéléshez

- alázatra lesz szükség?
- önzetlenségre lesz szükség?
- áldozatvállalásra lesz szükség?
- szolgálatra lesz szükség?"

**********************************************************

"téged el nem hagylak, holtomiglan-holtodiglan semmiféle bajban"

A hűség megerősítése könnyebb, ha példákat látunk magunk előtt. Szeretnénk minél több ilyen példát a honlapon bemutatni.

http://huseges.jegyes.hu/

Kérjük, akinek van a honlapra való anyaga, küldje el!

**********************************************************

Várjuk a hozzászólásokat a fórumokon. Sőt! lehet újabb fórumokat nyitni!

Ha valaki használni akarja a honlap tartalmát, de letölteni nem tudja, írjon a jegyes@jegyes.hu címre, és CD-n megküljük.

Akit az előző honlap kimúlása érdekel, az a www.katolikus.jegyes.hu oldalakon talál néhány dokumentumot.

Szándékaink szerint ilyen hírlevelet rendszeresen fogunk küldeni.

  Vissza a főoldalra