Formai hiba

Formai hiba akkor áll fenn, ha a katolikus házasságkötés külső formájában vagy menetében van hiányosság. A következő esetekben beszélhetünk formai hibáról:

Csak azoknál a házasságkötéseknél van ezeknek jelentősége, melyekben az egyik fél katolikus.

Mindenesetre ide tartoznak azok az esetek is, ahol a római katolikus egyházzal teljes közösségben nem levő keleti egyház tagjaival esküvői áldás nélkül, vagy hiányos esküvői szertartással köt katolikus házasságot.

- * -

Jogi úton akkor kell rendezni a házasságot, ha az egyik házas fél a házasság tönkremenetelét követően meg akarja állapíttatni, hogy az ő házasságkötésénél formai hiba állt fenn.

A gyakorlatban ezt alig kérelmezik, mivel ezek az esetek a körülmények folytán rendkívül ritkán fordulnak elő. Olykor azért nyújtanak be keresetet, mert a keleti egyházakhoz tartozók esküvői áldás nélkül házasodtak. Néha életveszélyben hibásan kötött házasság miatt is folyik eljárás.
Ilyen típusú eljárások egyre gyakoribbá fognak válni, mivel egyre több külföldi él Magyarországon, akik keleti egyházakhoz tartoznak. Az eljárás abban az esetben folytatható le Magyarországon, ha mindkét fél itt él.

Amennyiben iratokkal igazolható a formai elégtelenség, akkor okirati eljárást kell folytatni.

Visszatérés a házassági per kezdőoldalra

h.jog@jegyes.hu

Mindenki ötletét, tanácsát szeretettel fogadjuk a h.jog@jegyes.hu címen.


© Minden jog fenntartva